Home / Blog / Vakantie aan zee: de beste strandfoto’s maak je zo

Vakantie aan zee: de beste strandfoto’s maak je zo

De beste strandfoto tijdens je vakantie aan zee maak je zo
Het strand is een mooie omgeving om foto’s te maken. Uitgestrekte duinen, golven die omslaan, watersporters die halsbrekende toeren uithalen.. Toch kan het best moeilijk zijn dat perfecte plaatje vast te leggen op een zonovergoten dag aan de kust. Deze tips helpen je op weg.

Het gouden uur

De hoogte van de zon bepaalt de lengte van schaduwen en heeft dan ook grote invloed op de sfeer in je foto. Om een mooi, zacht beeld vast te leggen, kun je het beste foto’s maken tijden het gouden uur. De schaduwen zijn dan lang en de zon heeft een warme gloed. Ga dus vroeg op pad of blijf wat langer op, want de mooiste strandfoto’s maak je rond zonsopkomst of zonsondergang.

Gebruik je flitser

Fotografeer je toch portretten wanneer de zon op haar hoogst staat (tussen 11:00 en 15:00 uur), gebruik dan je flitser om donkere schaduwen te verminderen. Door te flitsen voeg je een beetje licht toe aan de foto, waarmee je de schaduwen – bijvoorbeeld onder de ogen – vult en minder heftig maakt. Te weinig effect? Houd dan eens een witte handdoek in de lucht. Die kaatst zonlicht ook terug naar het beschaduwde gezicht.

Kies een verrassend perspectief

Speel met hoogte en close-ups versus totaal shots voor een verrassend beeld. Bijvoorbeeld wanneer je foto’s maakt van spelende kinderen of je vriendin die genietend voor zich uitstaart. Maak dan geen foto van tien meter afstand om het volledig in beeld te krijgen, maar kies er eens voor om close-up foto’s te maken. Of ga op de grond liggen, op je hurken zitten of op je strandbedje staan voor een ander perspectief.

Focus

Hoe mooi die weidse blik over het strand ook is, het kan best moeilijk zijn om bijzondere foto’s te maken in zo’n uniforme omgeving. Je foto’s zien er al snel hetzelfde uit. Het is daarom aan te raden om een focuspunt te kiezen. Denk aan voetstappen in het zand of zoom eens in op een schelp of een fles zonnebrandolie. Dat strandgevoel blijft, maar je hebt toch een heel andere foto.

Regel van derden

Maak gebruik van andere objecten op het strand om je foto interessanter te maken. Een pier, steigers, gekleurde strandhuisjes of de standplaats van de badmeester. Gebruik vervolgens de regel van derden, waarbij je het beeld in negen denkbeeldige (gelijke) vlakken verdeelt. Je kunt zowel de lijnen als de snijpunten gebruiken om je beeldelementen op te plaatsen. Je foto’s worden dan esthetisch aantrekkelijker. Maak je bijvoorbeeld een foto van de horizon, probeer de horizon dan iets uit het midden van je foto te houden. Op je camera kun je vaak dit raster instellen. Wel zo makkelijk.

Kies – eenmaal thuis – je favoriet uit en laat die afdrukken op hout. Leuk voor aan de muur! En zo hou je die ontspannen vakantiestemming nog wat langer vast.

Beachhouse Hotel Zandvoort

Nog niet geboekt bij het Beachhouse Hotel? Wees er dan snel bij, zodat je deze zomer nog kunt genieten van een paar dagen aan zee én je deze tips in de praktijk kunt brengen. Het hotel staat letterlijk op het strand, en naast het strand biedt de omgeving van Zandvoort nog veel meer fotogenieke plekken. Van natuurparken tot aan prachtige steden. Meer informatie vind je hier.

 

Boek je vakantie aan zee

Boek je vakantie aan zee